اطلاعات تماس

تهران - خیابان آفریقا - کوچه کمان - پلاک 10

24/7 در دسترس هستیم

“ویاس” و “قهوه” دو مواد مختلف هستند که اثرات متفاوتی بر روی بدن انسان دارند. “ویاس” یک داروی محرک است که برای درمان اختلال نقص توجه/بیش‌فعالی (ADHD) استفاده می‌شود و معمولاً موجب افزایش تمرکز و کاهش بی‌توجهی می‌شود. از طرفی، “قهوه” یک نوشیدنی حاوی کافئین است که بسیاری از افراد برای بیداری و افزایش انرژی مصرف می‌کنند. این دو ماده اثرات متفاوتی دارند و برای اهداف مختلف مصرف می‌شوند.

ویاس در مقابل کافئین: چگونه کار می‌کنند؟

دکتر یومی آدیمی، پزشک متخصص در خانواده با بیمارستانی در لس آنجلس، کالیفرنیا، توضیح می‌دهد: “بطور کلی، هر دوی ویاس و قهوه زیرمجموعه چیزی قرار دارند که به آن‌ها محرک‌ها می‌گوییم،” “محرک‌ها سطوح فعالیت فیزیولوژیکی یا سیستم عصبی را در بدن افزایش می‌دهند و به طور کلی منجر به هوشیاری، تمرکز بیشتر و افزایش انرژی می‌شوند.”

ویاس (لیز دگزامفتامین) باعث افزایش دسترسی به نوراپینفرین و دوپامین، نوروترانسمیترهای مغزی می‌شود. این موضوع می‌تواند به کاهش علائم اختلال کمبود توجه و نقص فعالیت (ADHD)، مانند فزون‌فعالیت، ناتوانی در تمرکز و بی‌قراری، کمک کند. ویاس همچنین می‌تواند هوشیاری را بیشتر کند و برای افراد مبتلا به نارکولپسی، آگاهی را افزایش دهد. تأثیرات ویاس با توجه به دوز و شکل تجویز، می‌تواند از چهار تا دوازده ساعت به طول بیانجامد.

خواندن
HSP چیست؟ - فرد بسیار حساس

عوارض جانبی ویاس

ممکن است افرادی که داروی ADHD مصرف می‌کنند، عوارض جانبی زیر را تجربه کنند:

کاهش اشتها، مشکلات خواب، عصبانیت، اضطراب، کاهش وزن، تغییرات مزاجی، بی قراری، تهوع، مشکلات گوارشی، ضربان قلب سریع (تاکی‌کاردیا) پس از مصرف طولانی مدت ویاس یا در دزهای بالا، ممکن است در صورت قطع مصرف ناگهانی دارو، علائم خودرویی (انسدادی) را تجربه کنید. ویاس مناسب برای افرادی با مشکلات قلبی نیست.

ویاس

کافئین

کافئین نیز سیستم عصبی مرکزی را تحریک می‌کند. این دارو به عنوان یک مهارکننده گیرنده آدنوزین عمل می‌کند. آدنوزین به مغز متصل می‌شود و باعث ایجاد حالت خواب‌آور می‌شود. کافئین این فرآیند را متوقف می‌کند. بعد از نوشیدن یک فنجان قهوه، اکثر افراد احساس بیداری و آگاهی می‌کنند. تأثیرات کافئین با توجه به میزان مصرف‌شده، پس از ۱۵ دقیقه شروع می‌شود و برای چند ساعت ادامه دارد.

دکتر آدیمی می‌گوید: “کافئین پرمصرف‌ترین و شناخته‌شده‌ترین محرک خرد دارویی است” و در قهوه، اسپرسو، چای، نوشابه‌های انرژی‌زا، شکلات و به عنوان مکمل در قرص‌های کافئین یافت می‌شود.

عوارض جانبی کافئین

افراد ممکن است پس از مصرف کافئین، عوارض جانبی زیر را تجربه کنند:

ضربان قلب نامعمول، مشکلات خواب، عصبانیت اثرات نامطلوب معمولاً با افزایش دزها افزایش می‌یابند. اداره‌غذا و داروئی ایالات متحده (FDA) اعلام کرده است که مصرف چهار تا پنج فنجان قهوه در روز (یا ۴۰۰ میلی‌گرم) به طور کلی میزان ایمنی برای بزرگسالان سالم است، اما همیشه مشورت پزشکی خود را دنبال کنید تا از اثرات جانبی ناخواسته مانند اضطراب یا عصبی‌شدن جلوگیری کنید.

ویاس و کافئین با یکدیگر تداخل دارند؟

اگرچه یک فنجان قهوه احتمالاً تأثیر چندانی بر این دارو ندارد، مصرف چند اسپرسو ممکن است باعث ایجاد عوارض ناخوشایند شود. دکتر جاوید صدیقی، دکترای بهداشت عمومی می‌گوید: “اگر فردی ویاس مصرف می‌کند، بهترین توصیه این است که مقدار مصرف کافئین را محدود کند”، “ترکیب این دو دارو می‌تواند عوارض ناخوشایندی مانند اضطراب، احساس عصبی و یا بی‌خوابی ایجاد کند.” اگرچه از نظر فنی ترکیب داروی ADHD و قهوه در میزان کمی از لحاظ ایمنی مصرفی ممکن است اما در مقادیر بیشتر می‌تواند باعث علائم ناخوشایند و حتی مسمومیت محرک‌ها شود.

خواندن
بیش فعالی (ADHD) چیست؟

علائمی که ممکن است با ترکیب ویاس و کافئین تجربه کنید عبارتند از:

مشکلات گوارشی، عصبانیت، اضطراب یا حملات عصبی، سردرد، فشار خون بالا، ضربان قلب سریع یا تپش قلب، بی‌خوابی

چقدر کافئین می‌تواند همزمان با مصرف ویاس توسط فردی مصرف شود؟

دکتر صدیقی توضیح می‌دهد: “مقدار کافئینی که می‌تواند علائم جانبی را ایجاد کند برای هر فردی متفاوت است”، “علاوه بر این، افرادی با بیماری‌های همراهی مانند فشارخون بالا، بیماری قلبی عروقی یا اختلالات اضطرابی باید قبل از ترکیب این داروها با حرفه‌ای‌های پزشکی خود مشورت کنند، به دلیل عوارض جانبی. اکثر افراد مصرف محدودی از کافئین را تحمل می‌کنند.”

کافئین چگونه بر داروهای درمانی ADHD تأثیر می‌گذارد؟

مصرف همزمان کافئین و داروهای تقویت کننده محرک می‌تواند تأثیرات یکدیگر را تقویت کند. ترکیب آن‌ها معادل مصرف دوز بالای داروی ADHD یا مصرف زیاد کافئین است. علائم ناخوشایند ترکیب دارو و قهوه نیز برای داروهای دیگری نظیر:
ریتالین (متیل‌فنیدات) زنزدی (دکستروآمفتامین) فوکالین (دگزمتیل‌فنیدات) وایونز (لیس‌دگزامفتامین) می‌توانند صدق کنند. دکتر صدیقی توضیح می‌دهد: “کافئین پتانسیل تعامل با هر داروی تقویت کننده محرک دیگری را دارد”، “بهتر است این ترکیب را با پزشک خود مشورت کنید. همچنین کلید مسئله مصرف کافئین به میزان کم/محدود است.


administrator

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *